Tilstedeværelse

Det gikk nylig opp for meg at jeg bruker en del av tiden min på å tenke på hva jeg “burde gjort” i stedet for å være der jeg er akkurat nå! Dette trodde jeg ærlig talt at jeg var ferdig med for lenge siden!! Jeg har jo lært (og ofte lært bort) at man kun opplever det man tenker i øyeblikket…så om man tenker man skulle vært et annet sted er det nettopp det man er – et annet sted!!

Det gikk opp for meg på en fest her om dagen, da jeg skulle treffe folk jeg har jobbet med de siste ti årene! 

Vi hadde leid hele lokalet og ca 140 stykker hadde samlet seg til et hyggelig lag. 

Tenk deg å dra ut på en nattklubb og så kjenner du bortimot alle som er der!! Tidenes fest!!! Og så likevel kjente jeg at jeg stresset…og ikke følte meg helt tilstede. Det gikk plutselig opp for meg at mens jeg snakket med en person, kikket jeg rundt i lokalet for å se alle de andre jeg måtte passe på å få snakket med i løpet av kvelden!! Ikke helt tilstede i øyeblikket, kan man si! 

Sånn kunne jeg lett ha holdt på hele kvelden og ikke fått med meg noen verdens ting, bare vært på vei til den neste jeg skulle snakke med. I stedet gikk det heldigvis opp for meg hva jeg holdt på med og jeg bestemte meg for å bare være tilstede i en samtale av gangen, og nyte alle samtaler jeg rakk i løpet av kvelden, uansett hvor mange det ble. 

Det er en helt annen følelse å være fullt og helt tilstede i en samtale med et annet menneske, enn å samtidig tenke på hva som skal skje etterpå! Samtalen kan ikke annet enn gli godt av seg selv, om man er tilstede og møter andre med hele seg.

Kvelden ble veldig fin og når jeg tenker på alle de gode møtene jeg rakk, kjennes det nydelig. Når jeg tenker på alle jeg så gjerne skulle snakket med men ikke rakk, kan jeg kjenne stresset igjen – sånn kan man altså leve i totalt ulike virkeligheter, avhengig av hva en fokuserer på!!

Da jeg våknet dagen etter festen slo det meg at jeg nok har drevet litt med det her den siste tiden – jaget litt etter å få med meg alt, fordi det er fint, eller gøy, eller givende – og det er jo bare positivt!?! Ja, det er det når jeg har tid til å være tilstede i det, men hvis jeg jager etter neste post på programmet er følelsen en helt annen!

Jeg kan ikke alltid planlegge om jeg skal ha mye eller lite på programmet, men jeg kan kjenne igjen følelsen av å ikke være helt tilstede, eller å tenke på det neste jeg skal gjøre. DA gjelder det å ikke gjøre noe stort nummer ut av det, eller irritere meg over at jeg har gått i fella igjen, men bare rett og slett komme tilbake til det jeg holder på med – her og nå – og kjenne at det er fint å bare være, hva nå enn det betyr for den enkelte! For meg handler det om å ikke styre eller organisere hvordan noe skal se ut eller oppleves, men bare ta imot de opplevelser som kommer min vei til enhver tid, og vite at jeg har alt jeg trenger inni meg til å møte det som kommer, det trenger ikke planlegges så nøye!

For det som er, det er mer enn godt nok!